XXVIII Drużynowy Turniej Dzielnic Rybnika 2017

Dnia 12 marca 2017 dobył się XXVIII Drużynowy Turniej Dzielnic Rybnika 2017, którego organizatorem była sekcja szachowa TS „Kuźnia”. Turniej miał charakter otwarty, mogli przystąpić do niego wszyscy mieszkańcy dzielnic Rybnika, niezależnie od wieku, poziomu sportowego oraz przynależności klubowej. Do rywalizacji przystąpili reprezentanci ośmiu dzielnic Rybnika: Meksyk, Maroko – Nowiny, Chwałowice, Rybnicka Kuźnia, Paruszowiec – Piaski, Zebrzydowice, Rybnik – Północ i Smolna.

Wiek uczestników wahał się od lat 7 do 61 lat. Grano systemem szwajcarskim na dystansie 7 rund, po 10 minut na zawodnika. Drużynę stanowiło dwóch najlepiej punktujących reprezentantów dzielnicy.

Tradycyjna rywalizacja dzielnic w szachach jest organizowana nieprzerwanie od 28 lat i sprawia każdego roku wielką radość grającym w szachy mieszkańcom dzielnic, mogącym reprezentować swoje miejsce zamieszkania.

W tym roku w klasyfikacji generalnej, najlepiej zaprezentowała się dzielnica Smolna, zdobywając 14 punktów, która w składzie miała dwóch medalistów Mistrzostw Europy Amatorów, w osobach Hasiński Krystian i Sebastian.

Drugie miejsce przypadło Zebrzydowicom 7,5 punkta w składzie: Mika Aleksandra i Adrian, zaś trzecie miejsce zajęło Maroko – Nowiny: 7 punktów Rzepka Marcin i Jarosław.

W drużynowej klasyfikacji młodzieżowej Dzielnic Rybnika, kolejność była następująca:

• 1 miejsce: Paruszowiec – Piaski, 7 punktów, Stężały Piotr i Grzegorz
  • 2 miejsce: Chwałowice, 6 punktów, Stoltny Agata i Czerwiński Kacper
  • 3 miejsce: Rybnicka Kuźnia, 5 punktów, Turkosz Maksymilian i Kułak Wojciech

Warto dodać, że dzień wcześniej w Orlovej w Czechach na turnieju szachowym Grand Prix Euroregionu Cieszyńskiego dobrze zaprezentowali się w grupie dziecięcej i młodzieżowej reprezentanci TS „Kuźnia”: Mika Adrian i Stężały Piotr i Grzegorz .

Kolejną tradycyjną imprezą szachową w TS „Kuźnia”, będzie XXIV WIELKANOCNY TURNIEJ SZACHOWY O KOPĘ JAJ.

Sprawozdanie przygotował Hasiński Krystian

Akceptujemy karty