Nowa energia na śląskim podwórku.

Pamiętacie grę w klipę, w klasy, toczenie felgi? Jeśli nie, to sobie przypomnicie i nauczycie tych zabaw swoje dzieci lub wnuki, a młode pokolenie pomoże dziadkom wykorzystywać różne możliwości telefonu komórkowego i Internetu.

Już po raz trzeci rusza projekt Fundacji PGE Energia Ciepła „Nowa energia na śląskim podwórku”.

Na „wspólny plac” zapraszamy dziadków i babcie z wnukami, rodziców z dziećmi, ciocie i wujków z podopiecznymi.

Wiek dzieci: 6-11 lat, a dorosłych – bez ograniczeń.

Naszym celem jest przypomnienie i ożywienie  dawnych zabaw podwórkowych i domowych, piosenek, tańców i innych elementów naszej regionalnej ale także zagranicznej kultury, poznanie miasta Rybnika dzięki specjalnie opracowanej grze miejskiej, spędzenie czasu „na wesoło”, także w trakcie  podchodów i przy ognisku.

Spotkania odbywają się w około 20-osobowych grupach, raz w tygodniu, głównie na terenie Fundacji PGE Energia Ciepła w Rybniku, ul. Podmiejska:

• we wtorki – 11, 18, 25 czerwca oraz 2 lipca,
  • w czwartki  – 6, 13, 27,czerwca, oraz 4 lipca,
  • ognisko i podchody w sobotę 13 lipca, wspólne dla wszystkich uczestników,
  • oraz jedno jesienne spotkanie – termin do uzgodnienia

Jest jeszcze kilka wolnych miejsc.

Zapisy pod numerami  telefonów:

• Grażyna Zajączkowska  –  604 16 88 34
  • Weronika Gruszka  –  732 568 300

Relacje i zdjęcia z poprzednich edycji projektu, można zobaczyć na stronach internetowych Fundacji, FB, oraz na stronach portali informacyjnych, pod hasłem „ Nowa energia na śląskim podwórku” lub „Dziadkowie i wnuki na jednym placu”.

Nowa energia na śląskim podwórku. 2019

Sprawozdanie z działań w marcu i kwietniu.

Główne działania polegały na:

• pozyskiwaniu uczestników projektu – kontakty indywidualne, rozdysponowanie ulotek i plakatów – szkoły, Halo Rybnik, ośrodek rodzin zastępczych itp. ;
  • udziale w „social language meeting” w Halo Rybnik w celu nawiązania kontaktów i zaproszenia obcokrajowców mieszkających w Rybniku, do udziału w projekcie;
  • konsultacjach ze znawcami historii Rybnika dotycząca gry miejskiej – elementu projektu
  • rozeznaniu cen i dostawców materiałów potrzebnych na zajęcia
  • kontaktach z nadleśnictwem – zezwolenie na ognisko
  • popularyzacji projektu

Do tej pory zapisanych jest 33 uczestników, ale rekrutacja jeszcze się nie zakończyła.