PGE Energia Ciepła zaprasza na koncert „Miasto Pamięci” do Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie | Fundacja PGE Energia Ciepła

PGE Energia Ciepła zaprasza na koncert „Miasto Pamięci” do Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie

W ramach projektu „Tablice Pamięci” 5 października o godzinie 15:30 w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie odbędzie się koncert „Miasto Pamięci”. Na scenie wystąpią Bartas Szymoniak, Piotr Karpienia oraz zespół Luxtorpeda.

Głównym celem projektu „Tablice Pamięci” realizowanego przez PGE Energia Ciepła we współpracy z IPN i pod patronatem wicepremiera, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prof. Piotra Glińskiego jest umieszczenie przy każdej tablicy Karola Tchorka w Warszawie informacji w języku angielskim i polskim oraz kodu QR o zbrodniach dokonywanych przez Niemców na ludności cywilnej Warszawy podczas II Wojny Światowej.

Ideą projektu jest wyeksponowanie i nadanie należnej czci miejscom pamięci (tablicom i pomnikom) opisującym dramatyczne wydarzenia czasów II Wojny Światowej, a także dotarcie z informacją historyczną do zagranicznych turystów aby zwiększyć rozpoznawalność miejsc pamięci.

5 października br. podczas koncertu w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie premierę będzie mieć specjalnie utworzona aplikacja mobilna dzięki której  każdy znajdzie mapę Tablic,  zdjęcia oraz szczegółowe informacje na temat zdarzeń każdej z lokalizacji. Aplikacja będzie wielojęzyczna.

W Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie od 5 października br. będzie zorganizowana wystawa plenerowa dotycząca zbrodni niemieckich na ludności Warszawy w latach II Wojny Światowej.

Patronat medialny nad projektem „Tablice Pamięci” objęło Polskie Radio.

Spoty i film zrealizowane dla projektu:

Sekretariat

sekretariat@fundacjarybnik.pl