Koncert „Miasto Pamięci” | Fundacja PGE Energia Ciepła

Koncert „Miasto Pamięci”

5 października 2019 r. w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie odbył się koncert „Miasto Pamięci”. Koncert zorganizowany w ramach projektu „Tablice Pamięci” (www.tablicepamieci.pl) miał na celu upamiętnienie ofiar cywilnych Warszawy, które zginęły w latach 1939-1945.

W koncercie wzięli udział artyści młodego pokolenia – Bartas Szymoniak, Piotr Karpienia oraz zespół Luxtorpeda. Podczas koncertu można było wysłuchać wspomnień Pani Wandy Rawskiej oraz Pana Janusza Maksymowicza, którzy dali świadectwo prawdziwego patriotyzmu.

W wydarzeniu wzięli udział Minister Obrony Narodowej Mariusz Błaszczak wraz z sekretarzem stanu Tomaszem Zdzikotem, Dyrektor Muzeum Wojska Polskiego Paweł Żurkowski oraz Prezes Zarządu PGE Energia Ciepła Wojciech Dąbrowski.

Głównym celem projektu „Tablice Pamięci” realizowanego przez PGE Energia Ciepła we współpracy z IPN i pod patronatem wicepremiera, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. Piotra Glińskiego  jest umieszczenie przy każdej tablicy Karola Tchorka w Warszawie informacji o zbrodniach dokonywanych przez Niemców na ludności cywilnej Warszawy podczas II Wojny Światowej w języku angielskim i polskim oraz kodu QR.

Ideą projektu jest wyeksponowanie i nadanie należnej czci miejscom pamięci (tablicom i pomnikom) opisującym dramatyczne wydarzenia czasów II Wojny Światowej, a także dotarcie z informacją historyczną do zagranicznych turystów, aby zwiększyć rozpoznawalność miejsc pamięci.

W ramach projektu „Tablice Pamięci” została utworzona aplikacja mobilna, dzięki której każdy znajdzie mapę Tablic, zdjęcia oraz szczegółowe informacje na temat zdarzeń każdej z lokalizacji.

Linki do pobrania aplikacji:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.tablicepamieci

App Store: https://apps.apple.com/pl/app/tablice-pamięci/id1481720840?l=pl&ls=1